Forvelle grønnsaker

Av og til spruter grønnsakene på jordet – sånn føles det i hvert fall. Om det er for mye grønnsaker, eller for lite kunder i “Henger’n til Hagen”, det vet ikke jeg. Men når disse grønnsakene spruter i vei utpå jordet, må de høstes. Og de må jo brukes! Det er grenser for hvor mye en familie på fire, pluss noen høner, kan spise. Og her er det den glimrende geskjeften FORVELLING kommer inn i bildet.

Forvelling er å gi grønnsakene et raskt oppkok, deretter rask avkjøling, for så å fryse det ned. På den måten beholder vi det meste av grønnsakenes næring, farge, konsistens og aroma. Men mye av enzymene blir ødelagt ved forvelling, samt ved steking og koking. Så en viss mengde ubehandlede grønnsaker er det alltid bra å få i seg, så lenge disse finnes ferske på markedet, vel og merke. Flere undersøkelser har vist at råvarer som blir frosset kort tid etter innhøsting, kan ha like høy antioksidantaktivitet som lagrede ferskvarer!

Det er viktig å vaske grønnsakene først. Dersom grønnsakene legges i saltvann et kvarters tid, kryper eventuelle “gjestespisere” ut! Blomkål, brokkoli og romanesco deler jeg i buketter, gulrøtter skjærer jeg i skiver. Så gir jeg det et oppkok og lar de koke i 2-3 minutter (lengden varierer litt etter hvilken grønnsak det er). Deretter er det rask avkjøling i isvann!

Og voila! Fiks ferdig, sunne, fin-fine grønnsaker som vi kan kose oss med utover vinteren!

Vist 130 ganger. Følges av 1 person.
Annonse