Viser arkivet for august, 2015

Mettestua - gjenreising

Nå har vi starta gjenreisinga av Mettestua. En tømrer og en lærling har hold på i sju arbeidsdager nå, og jammen går det fremover – eller oppover!

Nå kommer erstatningsvirket som vi hogde, barka og skar i vinter godt med! I og med at noe av tømmeret har blitt skada under lagringa på Folkemuseet, er det ikke slik at skaden på tømmeret er konsentrert til ett område på bygningen. Det er litt her og der. Og allerede er det en skjønn forening av det opprinnelige tømmeret, erstatningsvirke som har blitt laga på Folkemuseet på slutten av 1940-tallet (tror vi), og vårt erstatningsvirke fra dagens dato.

Det er husbonden og jeg som finner frem stokkene og legger de klare til tømreren og lærlingen hans. Å begynne å leite vilkårlig i dette her, virker nokså håpløst. Blant annet av den grunn er jobben de gjorde på Folkemuseet før vi fikk Mettestua tilbakeført, helt uvurderlig. Der prøvestabla de Mettestua, og merka alle stokkene. Faktisk er det nøyaktig ett år siden vi var på besøk der og bivånet arbeidet!

I løpet av vinteren har noe av tusj-merkinga på de små trebitene blitt borte – - – da er det bra å ha den gamle merkinga å støtte seg på!

Forvelle grønnsaker

Av og til spruter grønnsakene på jordet – sånn føles det i hvert fall. Om det er for mye grønnsaker, eller for lite kunder i “Henger’n til Hagen”, det vet ikke jeg. Men når disse grønnsakene spruter i vei utpå jordet, må de høstes. Og de må jo brukes! Det er grenser for hvor mye en familie på fire, pluss noen høner, kan spise. Og her er det den glimrende geskjeften FORVELLING kommer inn i bildet.

Forvelling er å gi grønnsakene et raskt oppkok, deretter rask avkjøling, for så å fryse det ned. På den måten beholder vi det meste av grønnsakenes næring, farge, konsistens og aroma. Men mye av enzymene blir ødelagt ved forvelling, samt ved steking og koking. Så en viss mengde ubehandlede grønnsaker er det alltid bra å få i seg, så lenge disse finnes ferske på markedet, vel og merke. Flere undersøkelser har vist at råvarer som blir frosset kort tid etter innhøsting, kan ha like høy antioksidantaktivitet som lagrede ferskvarer!

Det er viktig å vaske grønnsakene først. Dersom grønnsakene legges i saltvann et kvarters tid, kryper eventuelle “gjestespisere” ut! Blomkål, brokkoli og romanesco deler jeg i buketter, gulrøtter skjærer jeg i skiver. Så gir jeg det et oppkok og lar de koke i 2-3 minutter (lengden varierer litt etter hvilken grønnsak det er). Deretter er det rask avkjøling i isvann!

Og voila! Fiks ferdig, sunne, fin-fine grønnsaker som vi kan kose oss med utover vinteren!