Viser arkivet for september, 2015

Mettestua vokser

Gjenreisingen av Mettestua går tilsynelatende litt i rykk og napp. En dag kan det stables både ett og to omfar, og da ser vi stor forandring. En annen dag kan omtrent all tida gå med til å tilpasse en eller to stokker. Da ser vi tilsynelatende ikke så stor forskjell, selv om det er mye jobb som er gjort.

Det er fint å se hvor pen Mettestua egentlig er. Vårt forhold til denne bua er jo stort sett stabling og flytting! Vi har vært og sett den lagra i stabel på “tomta” på Norsk Folkemuseum (der de lagrer uoppførte bygninger) ved flere anledninger. Da har vi stått inne på museumsdelen, og lurt på om vi ville lykkes med en tilbakeføringsprosess. Siden i høst har vi hatt den i diverse stabler på Sø-Disi, og prøvelagt golv og sett på stokker for å få en oversikt over tilstanden til stokkene. Etter sommerferien har vi funnet frem stokker fra stablene for å ha klart til tømreren og lærlingen hver dag. Så det å se disse stokkene ta form, og bli ei så flott bu, det er veldig stas.

Her er bilde fra seinhøsten i fjor, da vi prøvela golvet i de to rommene oppe. Golvet i det minste rommet var brukbart, men i det andre rommet var stokkene ødelagt. Så vi har ordna erstatningsvirke, og så får tømreren og lærlingen en tilpasningsjobb på hele dette golvet.

Dette er inne i det minste rommet nede. Takhøyden er slik at vi akkurat kan stå oppreist. Men egentlig lå i hvert fall den nederste stokken nede i bakken, slik at det var opprinnelig nokså lav takhøyde i første etasje. Vi har støpt plate som stokkene ligger på, og får slik sett en fin takhøyde.

Det er spennende å se hvordan Mettestua skal gli inn og bli en del av tunet hos oss!