Viser arkivet for april, 2016

Dette livet...

Vi har ruga ut egne kyllinger! Det er veldig stas.

Det ser litt fabrikk-aktig ut (hvilket det jo er og).

Veien fra egg til ferdig kylling er ikke bare-bare: Ruge-eggene skal ha riktig temperatur og luftfuktighet, de skal snus et par ganger daglig (men ikke de tre første dagene, og ikke de to siste), og de bør jo være friske og fine i utgangspunktet. Og de må være befrukta av en hane. Vi fant ut at vi får bare prøve, og la inn 22 egg fra hønene våre. Etter den åttende rugedagen, lyste vi på eggene, og fant ut at det var liv i 20 av dem. Dette lovte godt!

Her ses embryoet og blodårene tydelig, og det er slik det skal være.

Vi har lest litt om ruging, og har hele tiden fått en oppfatning av at eggene skal ligge til ruging i nøyaktig 21 dager, og så klekkes de. Det viste seg å stemme i ett av tilfellene hos oss. De andre ble født litt etter litt, omtrent med en dags mellomrom. Ikke vet vi hva det skyldes.

Førstemann ut, etter 21 dager i rugemaskina. Sliten og våt.

Her er samme kylling, etter å ha tørka og hvilt seg i rugemaskina. Hellandussen for et lite, fantastisk nusselig nøste.

Fuglehunden Rutur har hatt veldig travle dager. Kyllingen begynner å pipe høyt og tydelig inne i egget, før den starter å hakke seg ut. Veldig vanskelig for en hund å forstå dette her. I begynnelsen måtte Rutur-hunden vente på behørig avstand:

Mens nå er han med inn på vaskerommet og betrakter de små nøstene:

Men dette livet…

Naturen er rå og brutal. To av kyllingene var litt forkomne. Den ene var svak i beinet og vingen på den ene siden, den andre var bare liten og forsiktig. De andre kyllingene viste ingen nåde – de tråkket på dem, hakka litt, og vi tok de ut og hadde de i en eske for seg selv. Der fikk de ekstra varme og ro, for kanskje trengte de bare litt ekstra tid å komme seg på? Men disse var for svake, og døde rett og slett.

Enden på visa, nå som rugemaskina er slått av og pakka bort for denne gang, er at vi har fått fem fine, friske kyllinger.

Enn så lenge bor de i en pappeske på vaskerommet, men etter hvert skal de ut i “barneavdelingen” i hønehuset.

Sommerskole på Søndre Disen

Bli med på sommerskole hos oss!
Uke 32 (8. – 12. august)
Mandag – fredag kl. 9.00 – 15.00

Vi skal gjøre sporty eksperimenter, lage eksplosjon med bakepulver og leke med energi. Tror du vi klarer å slippe ett egg fra en meters høyde, uten at det knuser?

Bli med ut på jordet og inn i skogen, ta en runde i klatrejungelen, vær med i observasjonsløypa!
Gjennom en lærerik og artig ferieuke får du oppleve dette og mer til. Alle som melder seg på får eget aktivitetshefte, og egenproduserte godsaker med seg hjem!

Sommerskolen er for elever som skal opp i 2., 3., 4., 5., 6. og 7. trinn til høsten, og går over en uke. Vi er for det meste ute, så ta med klær etter vær, drikkeflaske, liten matpakke og skiftetøy.

Pris kr. 1250,-
Prisen inkluderer blant annet pedagogisk tilrettelagt opplegg, forsikring, matservering og aktivitetshefte. Bindende påmelding innen 31. mai til cgdahl@online.no / 95749752.